Bezpłatna informacja telefoniczna
Bezpłatna informacja telefoniczna
00 800 67891011












2012-07-16

Promując 50-lecie Wspólnej Polityki Rolnej, Komisja Europejska postanowiła się włączyć w jedną z największych imprez tego typu w Polsce - III Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Impreza odbędzie się w Zakopanem w dniach 9-16 sierpnia, na Równi Krupowej.

  Europejskie Targi Produktow Regionalnych  

 

Targi organizuje Tatrzańska Agencja Promocji Rozwoju, Promocji i Kultury.

Partnerami wydarzenia są Komisja Europejska oraz Agencja Rynku Rolnego.

 

   

 

Na miejscu, na Równi Krupowej, stanie ogromny namiot Komisji Europejskiej, a w nim znajdzie się stanowisko informacyjne na temat WPR, a obok stanowisko przygotowane przez naszych partnerów z Agencji Rynku Rolnego

 

   

 

Najważniejszym dniem obecności Komisji Europejskiej podczas imprezy, będzie sobota 11 sierpnia. Tego dnia, o 10:00 rozpocznie się ciekawa dyskusja panelowa, w której wezmą eksperci Komisji Europejskiej, posłowie do Parlamentu Europejskiego, przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego, na temat Wspólnej Polityki Rolnej i jej planowanej reformy, ale również na temat tego, co z niej wynika dla gospodarstw rolnych z terenu Małopolski i Podhala.

Czy te małe, w większości gospodarstwa rodzinne, skorzystają na zmianach, czy mają szansę wzmocnić swój potencjał w najbliższych latach? Odpowiedzi na te pytania padną podczas debaty.

 

   

 

Zaraz po dyskusji panelowej, odbędzie się konferencja prasowa, a po niej uczestnicy dyskusji, wraz z dziennikarzami odwiedzą namiot Komisji Europejskiej.

Ale uwaga!!!! Tego dnia niezapomniane atrakcje, szykujemy przed naszym namiotem. 

Przez cały dzień będą się tam odbywać fantastyczne pokazy kulinarne, przygotowane przez znanego i cenionego na południu Polski mistrza kuchni Zbigniewa Kurleto. Jest on znany między innymi z tego, że przez ponad 20 lat pracował w krakowskiej restauracji "Wierzynek", w której zaczynał jako uczeń, a wsławił się jako mistrz kuchni. Później był szefem kuchni kilku krakowskich hoteli, warto też dodać, że jest członkiem elitarnego Klubu Szefów Kuchni. 

Zbigniew Kurleto, bazując na polskich, tradycyjnych i regionalnych produktach, spróbuje z nich wyczarować wyśmienite dania. Część produktów jak: karp zatorski, jabłko łąckie, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki - to produkty z unijnej listy produktów chronionych, które chcemy przy okazji promować. 

Wśród dań znajdzie się: marynowany karp zatorski w mięcie, duszony w suszonych śliwkach albo jak kto woli wędzony, podany w sosie koperkowo - szałwiowym z dodatkiem bryndzy. Nie zapomnimy też o oscypku. Brzmi smakowicie?

Zapraszamy do Zakopanego już 11 sierpnia, a naprawdę warto, ponieważ po każdym pokazie, tych wspaniałych potraw będzie można na miejscu spróbować.

III Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem w dniach 9-16 sierpnia, na Równi Krupowej w centrum miasta. Do zobaczenia!

Już wkrótce zaprezentujemy tu szczegółowy program imprezy!

 CTT